15 הטבות מס לגמלאים

שגיא שרון 6 ביוני 2023
Share on whatsapp

גמלאים יקרים. עבדתם קשה מאוד, חלקכם עדיין עובדים ולכן חשוב לנו שתשמרו כמה שיותר מהכסף שמגיע לכם, בזכות ולא בחסד, בחשבון הבנק שלכם. ערכנו עבורכם רשימה המכילה 15 הטבות מס שאנו מקווים שלפחות חלקן יעזרו להעלות את רמת החיים שלכם או של המשפחה והמכרים שלכם.

תוכן עניינים

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating

    סעיף 37 לפקודת מס הכנסה: אין סיבה לוותר על נקודת זיכוי מביטוח לאומי

    בקצרה- יחיד שבן זוגו אינו עובד זכאי לנקודת זיכוי במס הכנסה. אם נעמיק נגלה שניתן לקבל נקודה נוספת אם אחד מבני הזוג יצא לפנסיה, סובל מעיוורון או 75% נכות. נקודת זיכוי שווה הנחה של 223 ש"ח בחודש ו-2,676 ש"ח בשנה. נקודות זיכוי יכולות להוריד את גובה המס שתשלמו ל-0 ומתוך הקיזוזים עם הרווחים וההפסדים של אותה שנה אולי להוליד החזר מס שתוכלו ליהנות ממנו.

    כלים שימושיים לאיתור זכויות במס הכנסה:

    באתר רשות המיסים בישראל קיים סימולטור (שאלון) לבירור נקודות הזיכוי המגיעות לכם מהסיבות הקשורות למצב המשפחתי שלכם בלבד. בנוסף רשות המיסים העמידה מחשבון בו ניתן להמיר את הנקודות לגובה המס אותו תאלצו לשלם מההכנסה הקיימת שלכם. חשוב שתגלו אם אתם משלמים ללא הצדקה ואל תוותרו על הבקשה להחזר מס בסוף שנה ו-6 שנים אחורה, זה הכסף שלכם. 

    אם אתם חושדים שאולי מגיעה לכם נקודה נוספת מסיבה כלשהי, שווה להרים טלפון לרשות המיסים במספר 4954*.

    עובדים לאחר גיל הפרישה? יכול להיות שאתם משלמים יותר מידי למס הכנסה

    עובדים לאחר הגיל בו הייתם אמורים לצאת לגמלאות (67 לגברים 62-65 לנשים)?

    ראשית כל חשוב לדבר על קצבת זקנה. כדי לקבל קצבת זקנה יש לעמוד במבחן הכנסות ואם הכנסתכם גבוהה מ-6,749 ש"ח לחודש אתם עלולים לקבל קצבת זקנה מביטוח לאומי בסכום נמוך יותר מאשר אם לא הייתם עובדים או לא לקבל בכלל כאשר הסכום מתקרב ל-10,472 ש"ח בחודש. 

     

    שנית– אם לא תעשו תיאום מס, מס הכנסה יראה בקצבה כהכנסה נוספת ממשלח יד מה שיגרור מיסוי על עבודה נוספת שיכול להגיע ל-47% מסך הקצבה.

    אז בין אם ברצונכם לעבוד כדי לשמור על שגרה וחיוניות או כדי להרים את הסכום שתקבלו בעת הפרישה, אין סיבה שתעבדו לחינם או שתאבדו את הכסף שמגיע לכם בתהליך.

    בשורה לעצמאים: איך ניתן לחסוך יותר לפרישה ולשלם פחות מס הכנסה

    את הטבת המס מסוג ניכוי אין עצמאי שלא מכיר. בכל שנה ניתן להפקיד עד 23,496 ש"ח לחיסכון פנסיוני ולנקות את ההפקדה מסכום הרווח החייב במס. סעיף 45א(ב) וסעיף 47 לפקודת מס הכנסה מעלים את אחוז ההפקדה מתוך התקרה מ 11% ל 16.5% החל מגיל 50 לכן אין סיבה שלא תחסכו יותר מצד אחד ותשלמו פחות מס הכנסה מצד שני. ההטבה לא דורשת שום אישור מעבר לדוח השנתי למס הכנסה.

    נולדתם לפני ה-1.1.48 ? סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה נוצר למענכם

    פעם בשנה יכול גמלאי שנולד לפני קום המדינה למשוך רווחי הון ולא לשלם מס. 

    מה הקאץ'? גובה הפטור מוגבל ל-13,440 ש"ח ליחיד או ל-16,560 ש"ח לזוג בשנה ואם כל שנה תמשכו את הצבירה איך תהנו מריבית דריבית?

    הפתרון: מושכים ומפקידים שוב, הפעם הסכום פטור ממס רווחי הון שישמר מאחר ולא מדובר יותר ברווחי ריבית אלא בכסף שלכם. ניתן לעשות זאת רק על הנייר במכירה רעיונית, משלמים את המס, שומרים את הניירת ומבקשים החזר מס. 

    מצד שני אם חסכתם מספיק ובא לכם לצאת לחופשה מידי שנה אף אחד לא שופט אתכם.

    אלו שנולדו לפני הקמת המדינה זכאים לפטור ממס תודות לסעיף 125 ה'

    סעיף 125 ה' לפקודת מס הכנסה מזכה את אלו שנולדו לפני ה-1.1.48 (או אם נדייק בהגדרת הגיל בחוק

    אשר מלאו להם 55 שנים ב-1.1.2003) בפטור מריבית מזכה על תוכניות חיסכון ופקדונות בבנקים. גם את הפטור הזה ניתן לנצל פעם בשנה באמצעות משיכה מהחיסכון או מכירה רעיונית אך פה מדובר בקאץ' נוסף- במקרה של זוגות ששני בני הזוג עונים להגדרה, רק אחד מהשניים יכול ליהנות מהזכות לכן מומלץ לבדוק עם הבנק או יועץ פיננסי, עבור מי הרווח יהיה גדול יותר.

    סעיף 9א (ב) הפטור ממס לאלו שלא ביצעו היוון קצבה

    היוון קצבה היא משיכת חלק מהסכום שנחסך לקצבה ואלו שבחרו לא לעשות זאת יכולים ליהנות מפטור בסיסי ממס עבור 35% מהקצבה שלהם ופטור נוסף על 17% נוספים מהקצבה. הפטור הנוסף גדל בהדרגה עם השנים עד שיגיע בשנת 2025 ל 32% כלומר סך הכל 67% מהקצבה שלכם יכולה להיות פטורה ממס לכן שווה להתייעץ עם בר סמכא בתחום לפני שמושכים סכום כלשהו מהחיסכון הפנסיוני.

    כדי לקבל את הפטור הנפלא הזה צריך להגיש בקשה לקיבוע זכויות פנסיוניות ולהצהיר שאין בכוונתכם למשוך מענקים בעתיד או שכן, כל מקרה לגופו.

    תיקון 190 לפקודת מס הכנסה: 15% מס על הרווח הנומינלי במקום 25% על הרווח הריאלי

    במילים אחרות תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מאפשר לבצע משיכת הון ממכשירי חיסכון בתשלום 15% מס על הרווח כפי שהוא במקום 25% מס על הרווח נטו לאחר ניכוי השינויים שחוללו בו האינפלציה וערך המטבע. נכון, משתלם יותר לבצע את המשיכה כאשר האינפלציה לא עומדת על 4% אך עדיין מדובר בהנחה כלשהי ו-2022 תיגמר מתישהו ובתקווה שהאינפלציה תדעך איתה.

    בנוסף התיקון מאפשר למשוך את הרווחים ממכשירי החיסכון (ניירות ערך, פק"מ, פוליסות חיסכון) בצורת קצבה חודשית פטורה ממס לחלוטין לה ניתן למנות מוטבים שיהנו מאותו פטור ממס על הכספים מתוך החסכונות שיעברו בירושה. שווה לבדוק

    פורשים עם הסכום המלא: סעיף 9(7א) לפקודת מס הכנסה מזכה גמלאים מתשלום מס הכנסה על מענק פרישה

    גברים יוצאים לגמלאות בגיל 67 ועבור הנשים העלאת גיל הפרישה התבצעה בהדרגה לכן גיל היציאה לגמלאות שלהן תלוי בתאריך הלידה, מגיל 60 עד 65 ויקובע על 65 בעתיד. כאשר פורשים מעבודה לגמלאות מקבלים מענק פרישה המכיל פיצויי פיטורים.

    את פיצויי הפיטורים מחשבים באופן הבא:

    סך פיצויי הפיטורים = מספר שנות העבודה X המשכורת הקובעת לחישוב פיצויים

    הסעיף לפקודת מס הכנסה מזכה את הסכום בפטור ממס רק עבור משכורת עד 12,640 ש"ח. כל סכום מעבר לתקרה כפול 12 חודשים ימוסה.

    סעיף 8(ג) לפקודת מס הכנסה: פיזור הכנסות המאפשר הימנעות מתשלומי מס מיותרים

    הסעיף מסגיר מנגנון פריסה להכנסות שהתקבלו משנה מסויימת על פני 6 שנים כך שניתן להעביר את החלק היחסי במס אותו אתם נדרשים לשלם לשנים בהן יכולתם לשלם מס נמוך יותר או לא לשלם כלל אם הייתם מקבלים את החלק היחסי באותו שנה. את מענק הפרישה שלכם לדוגמה ניתן לפרוס כאילו קיבלתם אותו ב 6 השנים האחרונות ובנסיבות מסוימות ניתן לפרוס גם עבור 6 השנים הבאות. שווה להתייעץ עם יועץ פיננסי כדי להבין כיצד תוכלו לשחק עם הכסף המגיע לכם כדי להשאיר כמה שיותר ממנו בכיסכם.

    משכירים דירה ומשלמים לדיור מוסדר? חשוב שתכירו את סעיף 9(25)

    ראשית כל קיים פטור משכר דירה למגורים עבור משפחה המשכירה דירות למגורים בסכום נמוך מ 5,196 ש"ח לחודש וניתן גם לקבל פטור חלקי על החלק היחסי במידה והסכום גבוה מהתקרה. אלו שעברו לדיור מוסדר ומקבלים יותר עבור הדירות ברשותם יכולים ליהנות ממסלול פטור אחר לפי סעיף 9(25) לפקודת מס הכנסה בה יוכלו לקבל פטור מסכום ההכנסה השווה למחצית הסכום השנתי אותו משלמים לדיור המוסדר.

    סעיף 9ג לפקודת מס הכנסה: לא משלמים מס שבח אם מוכרים את הדירה כדי לעבור לדיור מוסדר

    מס שבח הוא מס שמשלמים כאשר מוכרים נכס. מדובר ב 25% מעליית ערך שהנכס צבר כלומר במצב רגיל אם קניתם דירה במיליון ש"ח ומכרתם לאחר עשרות ב 2 מיליון ש"ח הייתם משלמים מס בגובה 25% מעליית המחיר של הדירה כלומר 250 אלף ש"ח שהיו הולכים למס הכנסה.

    כאשר מוכרים את הדירה כדי לרכוש זכות בדיור ציבורי בפועל מחליפים דיור בדיור לכן יש פטור ממס שבח כאילו מכרתם דירה כדי לקנות חדשה. הפטור תופס גם עבור אלו שמוכרים דירה בפינוי בינוי (בעסקאות תמ"א) כדי לעבור לדיור מוסדר. מדובר על עשרות עד מאות אלפי שקלים שאתם עלולים לשלם ללא הצדקה.

    חשוב שהילדים ידעו- הזכות לפטור ממס שבח יכולה לעבור בירושה

    כאשר מוכרים דירה ניתן לקבל פטור ממס שבח אם הנכס עונה להגדרה של דירת מגורים מזכה כלומר דירה בבעלות פרטית שבנייתה הסתיימה ומעל למחצית משטחה שימש למגורים לאורך 80% מהתקופה עליה מחושב מס השבח או 4 שנים טרום המכירה. דירות ששימשו להפעלת בתי כנסת או גני ילדים עשויות גם הן לענות על ההגדרה. אם יכולתם למכור את הדירה ולקבל פטור מתשלום 25% מס שבח חשוב שילדיכם ידעו שכאשר יקבלו את הדירה בירושה, הפטור יעבור גם כן אליהם לפי סעיף 49 בחוק מיסוי מקרקעין.

    זכויות שאריו של נפטר לאחר משיכת חלק מהפנסיה התקציבית כהון

    היוון קצבה מתבצע כאשר גמלאי הזכאי לפנסיה תקציבית מושך עד 25% מהקצבה כסכום אחד גדול שלאחר מכן מתקזז מהקצבה שיקבל ב-6 השנים הבאות. בקשה להיוון ניתן להגיש עד שנתיים מתחילת הפרישה ולא ניתן לחזור מהחלטה זו. במידה ואחד ההורים היוון חלק מהקצבה ולצערינו נפטר לפני שתמו 6 שנים, פנסיית השאירים שיקבלו שאיריו אמורה להיות מחושבת כאילו לא היוון את הקצבה כלומר מהסכום המלא.

    שימו לב- את התביעה לקבלת הקצבה של הנפטר יש להגיש תוך שנתיים מיום הפטירה אחרת לא תוכלו לתבוע את הקצבה.

    פטור ממס עבור פיצויי פיטורים למשפחתו של עובד שנפטר

    מעסיק במדינת ישראל חייב להפריש פיצויי פיטורים לשאיריו של אדם אשר נפטר בתקופה בה עבר אצלו כאילו פיטר אותו כאשר היה חיי. כיום מעסיקים רבים מפרישים על פי חוק את הפיצויים לרכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני של העובדים אך החוק מחייב את המעסיקים לאורך פחות מעשור וגם במהלכו סכום הפיצויים אותו המעסיק חייב להפקיד מורכב מ6% חובה ו2.33% אותם המעסיק יכול לא להפקיד ולהתחשבן עליהם עם העובד במידה והוא מפוטר או במקרה שלנו נפטר.

    סעיף 9(7א)(ב) לפקודת מס הכנסה מעניק פטור ממס בגובה פעמיים השכר החודשי האחרון כפול מספר שנות העבודה כאשר הסכום (פעמיים השכר האחרון) מוגבל ל-24,770 ש"ח וכל מה שיעבור את הסכום ימוסה בהתאם למדרגות המס עד 40% (לפי סעיף 125 א).

    איך נמנעים מתשלום מס עבור פיצויי הפיטורים של המנוח? פורסים

    מס הכנסה מאפשר פריסה של המענק של המנוח ממש כאילו כפר אותו בימי חייו.

    ניתן לפרוס את כל התשלומים וחיובי המס עבור 6 השנים שמסתיימות כאשר משולם המענק כדי להוריד את חיוב המס לפי החיובים שהיה אמור לשלם או לא לשלם המנוח באותן 6 שנים. לא תמיד משתלם לפרוס את הסכום וכל מקרה דורש חישוב בהתאם להכנסות הנפטר באותן שנים לכן חשוב להתייעץ עם מומחה פיננסי כדי לראות כמה ניתן לחסוך אם בכלל..

    שאלות ותשובות

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating

    האם קיימות הטבות מס לגמלאים שבוחרים להמשיך לעבוד?

    צפה בתשובה

    כן. אם אחד מבני הזוג ממשיך לעבוד לאחר שהשני יצא לגמלאות מגיעה לו נקודת זיכוי נוספת ממס הכנסה וחשוב שיערוך תיאום מס כדי לא לשלם יותר מידי על ההכנסה הנוספת מקצבת זקנה.

    האם יש זכויות במס הכנסה למשפחותיהם של הגמלאים?

    צפה בתשובה

    כן. חלק מהזכויות עוברות בירושה בעת פטירת הגמלאי (כמו הזכות לפרוס מענק פיטורים של נפטר לאורך 6 שנים כדי להימנע מתשלום מס) ולחלקן המשפחה זכאית עוד בחייו (כמו נקודות זיכוי במס הכנסה לבן זוג עובד עבור בן או בת זוגו שיצאו לגמלאות).

    מה אומר סעיף 8(ג) לפקודת מס הכנסה?

    צפה בתשובה

    הסעיף מסדיר את היכולת לפרוס את התגמולים שמקבל עובד כאילו קיבל אותם בשישה תשלומים שווים לאורך 6 השנים האחרונות. הסעיף נועד לעזור לבעלי שכר גבוה שעוברים את תקרת הפטור ממס הכנסה לפזר את החיוב גם על שנים בהן יכלו לא לשלם או לשלם פחות מס.


    Share on whatsapp

    אתר זה הינו אתר מאובטח ופרטיכם ישמשו אך ורק למטרת קבלת שירותי ייעוץ מהאתר

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest

    0 Comments
    משוב מוטבע
    ראה את כל התגובות