זיכוי ממס בעד החזקת קרוב במוסד
החשיבות של זיכוי ממס בעד החזקת קרוב במוסד
אחת הדרכים שבהן החוק בישראל מסייע לנו עם הכניסה לגיל השלישי היא באמצעות הטבות והקלות מס. בנוסף, חלק מהתקנות הקבועות בפקודת מס הכנסה מכירות בקושי של החזקת קרוב משפחה במוסד. מטבע הדברים, זה דורש הוצאה כספית לא מבוטלת על בסיס חודשי והתגייסות של כל בני המשפחה. כאן בדיוק נכנס לתמונה היתרון של זיכוי ממס בעד החזקת קרוב במוסד ולכן כדאי להכיר אותו.
כל תושב ישראל ששילם עבור החזקת קרוב – הורה או בן ובת זוג – במוסד מיוחד, זכאי לזיכוי במס הכנסה. המשמעות של הזיכוי היא הפחתה מסכום המס שמוטל על ההכנסות, לפי מדרגות המס הרלוונטיות עבור הנישום. לפי ההגדרה הזו, ניתן גם להבין מדוע לא מדובר על עוד סוג של הטבות מס לפנסיונרים אלא על סיוע לקהל יעד מגוון: הורים לילדים בוגרים עם מוגבלות, קרובי משפחה של נכים ובעלי מוגבלויות ועוד.
תוכן עניינים
חישוב גובה הזיכוי ממס בגין החזקת קרוב במוסד
נכון לשנת 2022, פקודת מס הכנסה קובעת שניתן לקבל זיכוי ממס בעד החזקת קרוב במוסד בשיעור של 35% מההפרש בין שני מרכיבים: הסכום ששולם עבור שהיית הקרוב במוסד ו-12.5% מההכנסה החייבת במס.
החישוב לעיל אמנם נראה מסובך, אבל ניתן לבצע אותו בקלות באמצעות מחשבון מס ואחרי התייעצות עם רואה חשבון. במידה ומעוניינים להיערך מראש לזיכוי מן הסוג הזה, אפשר לקחת כדוגמא תשלום ממוצע של כ-60 אלף ש"ח על הורה בבית אבות או במוסד סיעודי ודיור מוגן.
במידה וההכנסה שלנו באותה שנה הייתה גם כן סביב הממוצע, מה שאומר כ-160 אלף ש"ח, נצטרך לחשב 12.5% מההכנסה החייבת (זאת אומרת 20 אלף ש"ח) ולהכפיל ב-35%. התוצאה תהיה זיכוי ששווה לנו 14,000 ש"ח. אז במקום לשלם מס לפי הכנסה חייבת של 160 אלף ש"ח מס הכנסה, נשלם באותה שנה מס לפי הכנסה חייבת של 146 אלף ש"ח בלבד.
תנאי הזכאות לקבלת ההטבה
יש כמה תנאים מצטברים שצריך לעמוד בהם על מנת לקבל את ההטבה ולהשיג את הזיכוי ממס בעד החזקת קרובי משפחה במוסד שמוכר על ידי המדינה:
- הנישום צריך להיות תושב ישראל
- על הנישום להיות תושב שמנוכה מס הכנסה מההכנסות שלו
- לנישום צריכים להיות בן או בת זוג או הורה משותקים לחלוטין, שמרותקים למיטה בקביעות, שהם עיוורים או שהם בלתי שפויים
- הנישום שילם עבור ההחזקה במוסד סכום של מעל 12.5% מההכנסה החייבת שלו באותה שנת מס
- הקרובים ששוהים במוסד עונים על מבחן הכנסות
הכנסות שניתן לקבל בגינן את הזיכוי
יש לציין כי ההטבה ניתנת על כלל ההכנסות של הנישום שחייבות במס. זה אומר שאפשר לקבל את הזיכוי לא רק על הכנסה מיגיעה אישית, כמו למשל עבודה במשרה קבועה או הכנסה המיוצרת על ידי פעילות של עוסק מורשה ועוסק פטור, אלא גם על הכנסות משכירות, ריביות, השקעות וכן הלאה.
לסיכום, בפקודת מס הכנסה נמצאות הטבות שמסייעות לנו בגילאים מאוחרים. לכן, שווה להכיר את ההטבות ולהתייעץ עם בעלי מקצוע לגבי ניצול שלהן.
שאלות תשובות נפוצות
איך מקבלים את הזיכוי ממס?
מגישים בקשה להחזר מס או מגישים דוח שנתי לרשויות המס.
איזה מסמכים צריך לצרף כדי לקבל את הזיכוי?
טופס 116א, חשבונית מקור על השתתפות במימון הדיור ובמקרים מסוימים גם טופס 127.
איך מגישים את הבקשה?
מגיעים פיזית למשרדי פקיד השומה באזור המגורים או שולחים את הבקשה בדואר לכתובת של משרד פקיד השומה הרלוונטי.
האם אפשר לקבל את ההחזר רטרואקטיבית?
כן. ניתן להגיש בקשה להחזרי מס מן הסוג הזה עד 6 שנים אחורה. במידה ומעוניינים להגיש בקשה להחזר רטרואקטיבי, צריך למלא טופס 135 מאתר רשות המיסים ולהצהיר על השנים הקודמות לפי הדרישות המופיעות בו.