מהו טופס 161 ד' ואיך ממלאים אותו?
טופס 161 ד ידוע גם בשמו "בקשה לקיבוע זכויות" מאפשר ליוצאים לפנסיה (או לפנסיית נכות) לקבוע כיצד ינצלו את הפטור ממס הכנסה המגיע להם לפי סעיף 9א לפקודת מס הכנסה. מילוי לא נכון של הטופס עלול לגרום נזקים כספיים וכמו כן אי מילוי הטופס לכן חשוב להגיש טופס נקי מטעויות או להתייעץ עם בעל מקצוע בנושא כמו מתכנן פיננסי או יועץ פנסיוני.
תוכן עניינים
מי צריך להגיש את הבקשה?
אלו שיוצאים לגמלאות (גברים בגיל 67 ונשים בגיל 60-65 תלוי בתאריך הלידה) או לפנסיית נכות עקב 75% נכות.
הסיבה למילוי טופס 161 ד: סעיף 9א לפקודת מס הכנסה
כאשר אדם פורש מעבודתו כדי לצאת לפנסיה או סובל מ 75% נכות באופן קבוע, סעיף 9א לפקודת מס הכנסה מזכה אותו בפטור ממס הכנסה על 35% מסכום הקצבה המזכה (אשר בדרך כלל חייבת במס מאחר ולא שולם עליה מס הכנסה בעת ההפקדה). בכדי לקבל את הפטור מס הוא חייב למלא את הטופס של 161 ד'.
בנוסף קיים פטור נוסף (אודות לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה) שעולה בהדרגה עם השנים עד שיכנס לתוקפו באופן מלא בשנת 2025 ויעמוד על 32%, כיום (2022 עד 2024) גובה הפטור הנוסף עומד על 17%. לכן כאשר מתייחסים לסעיף 9א נהוג לכתוב עד 67% מהקצבה.
אלו החלטות יעמדו בפניכם במילוי 161 ד?
סעיף 9א מציע מספר הטבות מס שניתן לקבל ואודות לתיקון 190 ניתן לקזז את הפטור ממס הכנסה עם משיכות שנעשו 32 טרם היציאה לגמלאות כדי להגיע לניצול מקסימלי של הפטור ממס הכנסה.
את הפטור ניתן לקבל עבור הקצבה החודשית מהחסכונות הפנסיונים שלכם (קרן פנסיה/ קופת גמל או ביטוח מנהלים), עבור היוון קצבה (משיכת חלק מהחיסכון לקצבה במכה אחת כהון) או בשילוב היוון חלק מהקצבה משיכת היתרה כקצבה.
לשאלתנו בטופס 161 ד אתם נאלצים להחליט מראש כיצד תנצלו את הפטור ואנו כותבים מראש כיוון שגם תאלצו להצהיר על סכומים שברצונכם להוון בעתיד.
איך ממלאים את הטופס?
לפניכם הטופס מחולק לסעיפים עם הסבר מעל כל חלק:
א. פרטי העובד.
ב. קיבוע זכויות.
- מלאו את התאריך בו יצאתם לגמלאות ואת סיבת הגמלאות.
2. מענקים פטורים- הכרזה על מענקים שמשכתם בעבר בפטור ממס הכנסה.
בשורה הראשונה רשמו את סכום המענקים בפטור ממס שקיבלתם 32 שנה לפני היציאה לפנסיה (לא אלו אשר התקבלו לסובלים מנכות, לפורשי כוחות הביטחון או לפני 1.1.12 במידה וחלפו מעל ל-15 שנה מתחילת הקצבה המזכה). מילוי השורה השניה יעשה ע"י הכפלת הסכום אותו קיבלתם בשורה הראשונה ב 1.35 (המקדם). צרפו את האישורים המעידים על המשיכות.
3. אם היוונתם קצבאות בעבר הצהירו על כך בסעיף 3.
4. סעיף זה נועד עבור אלו שממשיכים לעבוד לאחר הגעה לגיל פרישה תוך כדי קבלת קצבה מזכה.
5. כדי שתוכלו להוון קצבה בעתיד תוך שימוש בפטור ממס הכנסה, יש להצהיר על כך בסעיף זה כך שמס הכנסה יכפיל במקדם ויקזז עם הפטור.
6. זכאות לחישוב פטור- אלו שהגיעו לגיל הזכאות לפני 2012 זכאים לחישוב הפטור לפי נוסחת החישוב הישנה. לזכאים מומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני כדי להבין כיצד תוכלו לשלם כמה שפחות.
7. סעיף נוסף להצהרה על סכומים שברצונכם להוון בעתיד.
8. כאמור הפטור הנוסף ממס הכנסה גדל עם השנים לכן בסעיף זה עליכם להחליט כיצד תנצלו את השינויים בגובה הפטור.
9. טופס 161 ח נועד עבור אלו המעוניינים לנצל את המסלול המקוצר כדי לקבל את הפטור הנוסף בלבד (ללא הבסיסי) עבור קצבה בלבד (ללא יכולת להוון סכומים בפטור ממס הכנסה בעתיד). המסלול המקוצר משמש את אלו שהיוונו את קצבתם כך שאינם זכאים עוד לפטור הבסיסי.
בסעיף זה תצהירו אם ביקשתם את הפטור למסלול המקוצר בעבר או שזאת הפעם הראשונה בה אתם מגישים בקשה.
הצהרות וחתימות וסיימתם.
מה קורה אם הגשתי את הטופס לפקיד השומה והתחרטתי?
בחלקו התחתון של הטופס "הצהרות וחתימות" הצהרתם שידוע לכם כי לא ניתן לחזור מהחלטה לאחר תקופת השינויים. תקופת השינויי אורכת 120 יום (90 יום בעבר, הטופס השתנה) במהלכם תוכלו להגיש בקשה לתיקון ואחריהם ההחלטות שקיבלתם יהיו סופיות. באופן כללי מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון/עורך דין/יועץ פיננסי או כל בר סמכא בתחום הפיננסים והפנסיה לפני מילוי הטופס, מדובר על פטור גדול מאוד ואפשרות להחמיץ המון כסף.
שאלות תשובות
למי נועד טופס 161ד?
יוצאים לגמלאות ואלו הזכאים לפנסיית נכות עקב 75% נכות קבועה.
מה השימוש בטופס 161 ד?
סעיף 9א לפקודת מס הכנסה ותיקון 190 מזכים במספר דרכים לקבלת פטור מתשלומי מס הכנסה עבור אלו הפורשים ממקום עבודתם לגמלאות, לפנסיית נכות או שממשיכים לעבוד לאחר גיל פרישה. טופס 161 ד מאפשר לזכאים להחליט כיצד ינצלו את הפטור המגיע להם ומכאן שמו "טופס קיבוע זכויות".
בין אילו פטורים ניתן להחליט בטופס 161 ד?
פטור ממס על קצבת פנסיה, פטור מתשלום מס על היוון קצבה (משיכת חלק מהסכום הנועד לקצבה בפטור ממס) או שילוב בין השניים.