מהם מענקי פרישה?
"מענק פרישה" הוא כינוי לכל התשלומים אליהם זכאי עובד שהפסיק לעבוד בין אם פרש מעבודתו או שפוטר. חלק ממרכיבי המענק נועדו לפצות את השכיר על סיום התעסוקה וחלקם ממשים את זכויותיו של העובד כמו פדיון צבירת ימי חופשה שאמנם כלולים בהגדרת מענק פרישה אך מחושבים לצורכי מס בתור אחד מרכיבי השכר.
תוכן עניינים
ממה מורכב מענק פרישה?
- פיצויי פיטורין: בעבר היו נחלתם של עובדים שפוטרו בלבד או שהתפטרו בדין מפוטר ממספר סיבות אך כיום מדובר על חלק מההפרשה לחיסכון הפנסיוני שכל מעסיק חייב להפריש עבור העובדים שלו. ניתן להפריש פיצויים מלאים בגובה 8.33% מגובה שכר העובד או פיצויים חלקיים בגובה 6% מהשכר ואת היתרה יוכל לקבל העובד לאחר ניתוק יחסי עובד-מעביד במידה וסיום היחסים התבצע מפאת סיבה המזכה בפיצויי פיטורים.
- פדיון ימי מחלה שלא נוצלו.
- פיצויים על אי הודעה מוקדמת (במידה ולא ניתנה התראה מראש).
- פדיון חופשה.
- מענק הסתגלות יכול להיכלל תחת ההגדרה של מענק פרישה ועם זאת חשוב לציין שלא מדובר בזכות מעוגנת בחוק אלא תוספת אפשרית להסכם העסקה.
איך מחשבים פיצויי פרישה?
בעבר חישבו משכורת נוספת עבור כל שנת עבודה, חישוב שהיה נכון עד שנת 2008 בה נכנסה לתוקף ההרחבה של הביטוח הפנסיוני שחייבה את המעסיקים להפריש עד 8.33% משכר העובד לרכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני ומאז יש לחשב את המרווח בין אחוז ההפרשה שהופקד בפועל לבין 8.33% כלומר:
אם המעסיק הפריש 6 אחוז משכר העובד במשך שלוש שנים עבור עובד מסויים. פיצויי העובד יהיו:
2.33% = 6% – 8.33%
גובה הפיצויים = 3 * (2.33% * שכר העובד)
האם מענק פרישה פטור ממס?
כן אך תחת תקרה מסוימת. מענק הפרישה יהיה פטור ממס אם גובה השכר החודשי של העובד לא עולה על 12,640 ש"ח. כל סכום שעובר את התקרה מוכפל במספר שנות העבודה באותו מקום מחויב במס לפי מדרגות המס הרגילות:
יתרת התגמולים מעבר לתקרה | אחוז המס |
עד 6,450 ש"ח | 10% |
מעבר למדרגה הקודמת ועד 9,240 ש"ח | 14% |
מעבר למדרגה הקודמת ועד 14,840 ש"ח | 20% |
מעבר למדרגה הקודמת ועד 20,620 ש"ח | 31% |
מעבר למדרגה הקודמת ועד 42,910 ש"ח | 35% |
מעבר למדרגה הקודמת ועד 55,270 ש"ח | 47% |
מעבר למדרגה הקודמת | 50% |
אם שכרו האחרון של העובד נמוך מהתקרה, יכול העובד לבקש פטור ממס לפי חישוב: (1.5 * גובה השכר) * שנות העבודה
איך ניתן להימנע לחלוטין מתשלום מס עבור המענק?
כאמור בסעיף הקודם לרוב מענק הפרישה יהיה פטור ממס הכנסה אך עבור אלו ששכרם גבוהה מהתקרה, ניתן לפרוס את התגמולים כאילו התקבלו על פני מספר שנים (עד 6 שנים אחורה) כך שעבור שנים בהם יכל לקבל העובד פטור ממס יחשב אותו חלק כפטור.
- התקנה בפקודת מס הכנסה שמזכה בפריסת התגמולים היא 8(ג).
- כדי לבצע את הפריסה בפועל יש להגיש טופס "בקשה לפריסה על-פי סעיף 8(ג) לפקודת מס הכנסה" יחד עם תיאום מס או עם הדו"ח השנתי למס הכנסה (עצמאים) עבור אותה שנה בה התקבלו התגמולים בפועל.
האם מענקי פרישה מעוגנים בחוק?
כן ולא. פיצויי פיטורים מעוגנים בהרחבה לחוק הפנסיה, פדיון ימי חופשה שלא נוצלו מעוגן בחוק חופשה שנתית אך פדיון ימי מחלה ומענק הסתגלות הן תוספות להסכמי עבודה שהמעסיק אינו חייב להוסיף מלכתחילה לכן מומלץ שלא להתייחס למענקי פרישה כחבילה אחת אלא לחפש כל זכאות בנפרד.
מה ניתן לעשות עם רכיב הפיצויים ואיך?
בסיום יחסי עובד-מעביד על המעסיק לשעבר לשלוח למס הכנסה טופס 161 שמודיע על סיום היחסים ומאפשר לעובד להודיע למס הכנסה (באמצעות הגשת טופס 161א לפקיד השומה בעירו) מה לעשות עם רכיב הפיצויים שלו. האפשרויות הן: משיכת פיצויים, שמירה על רצף פיצויים או שמירה על רצף קצבה.
משיכת פיצויים
משיכת הסכום הצבור ברכיב הפיצויים. ניתן למשוך רק חלק מהסכום ומומלץ שלא למשוך מעבר לתקרה לפטור ממס הכנסה בגובה 12,640 ש"ח כפול מספר שנות העבודה.
שמירה על רצף פיצויים
חיבור הסכום מרכיב הפיצויים להפרשות של המעסיק הבא. בחירה באפשרות זו אומרת שעל העובד למצוא מעסיק חדש תוך שנה. עבור אלו הצופים גדילה בשכר במשרה הבאה מדובר בהזדמנות להגדלת הפטור.
שמירה על רצף קצבה
שמירה על רכיב הפיצויים בקרן הפנסיה לטובת קצבת הפנסיה.
מה ההגדרה למענק פרישה?
מענק פרישה הוא כינוי לכל התשלומים אליהם זכאי עובד שסיים את העבודה במקום מסוים כולל: פיצויי פיטורים, פדיון ימי חופשה, פדיון ימי מחלה, דמי הסתגלות ותוספות נוספות שנכללו בהסכם ההעסקה.
האם מענקי פרישה מעוגנים על פי חוק?
לא. חלק מהרכיבים המהווים את מענקי הפרישה מעוגנים אך חלקם ניתנים כתוספות להסכם העסקה ולכן לא מחייבים את כלל המעסיקים במדינה.
איך מחושבים פיצויי הפרישה?
אם המעסיק הפריש פיצויים מלאים לרכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני (8.33% משכר העובד) אלו פיצויי הפרישה, אם המעסיק הפריש פחות עד המינימום האפשרי (6%) יש לחשב את ההפרש ל- 8.33%, להכפיל את ההפרש בשכר העובד ואת התוצאה במספר שנות העבודה של העובד באותו מקום עבודה.