תיקון 3

שגיא שרון 2 באוקטובר 2023
Share on whatsapp

תיקון 3 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) משנת 2005 נסוב סביב שינויים שיושמו מיום 1 בינואר 2008 ונוגע לארבעה תחומים עיקריים: ניידות חיסכון פנסיוני, פנסיה חובה, כללי קצבה וחיסכון הוני וכניסת הבנקים לתחום הייעוץ הפנסיוני. לפני תיקון זה, הפקדות לקופת גמל טופלו בצורה שונה על פי עיתוי. לגבי הפקדות שבוצעו עד סוף שנת 2007 פעלה הסביבה עם סוג יחיד של קופת גמל לקצבה. בניגוד לכך, החל מה-1 בינואר 2008, קיימת התפצלות. כעת ניתן לתעל את ההפקדות רק לשני סוגים ספציפיים של קופות גמל. הסוג הראשון משלם ישירות למוטבים או כקצבה או כזכיון לקצבה. זה כולל קרנות פנסיה, פוליסות קצבה ותוכניות הון בתוספת קצבה. הסוג השני, שאינו משלם קצבה, מצטבר אך ורק בקביעה שניתן להחזיר כספים רק על ידי העברתם לקרן משלמת קצבה.

תוכן עניינים

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating

    מה המשמעות של תיקון מספר 3 מבחינת מיסוי?

    מעבר זה לווה גם בשינויי מס. בגין הפקדות מתחילת שנת 2008, מקבלים העמיתים זיכוי מס של 35% ללא קשר אם קופת הגמל משלמת קצבה או לא. לפני השינוי הזה, בעוד שפנסיה מקיפה ניצלה זיכוי של 35%, לקופות הגמל היה זיכוי של 25% בלבד. גורם מרכזי נוסף שיש לקחת בחשבון הוא מס רווחי הון. הפקדות לקופת גמל נכללות כיום בתשלום הפנסיה, ומיסוי תלוי באופן מיסוי הקצבה. לפני תיקון זה נהנו כספים מפיקדונות עד סוף שנת 2002 מפטור ממס רווחי הון.

    מה קורה להפקדות שבוצעו לפני ואחרי 2008 בעקבות התיקון השלישי?

    לגבי המצב הייחודי של ההפקדות בינואר 2008, לעצמאים הסבורים שההפקדות נמשכות אינן טובות יותר עקב חוסר היכולת למשוך כסכום חד פעמי, ישנה אפשרות לבטל את ההפקדה עד סוף 2008. עם זאת, לעובדים בשכר. אינו יכול לבטל הפקדה כזו ותתמיד בהפרשה לקופת גמל, להחזר כקצבה מאוחר יותר.

    מה מעסיקים יכולים לעשות לפי התיקון 3?

    עבור מעסיקים המשתמשים בקרן מרכזית לפיצויים, עומדת בפניהם בחירה. עבור כספים שהופקדו בדצמבר 2007, הם יכולים להחליט להשאיר את הכספים במערכת מרכזית זו, אם כי הפקדות עתידיות לקרן זו לא יתאפשרו. לחלופין, הם יכולים לבחור לבטל את ההפקדה, ולדרוש בחזרה את הכספים שהופקדו בינואר בניכוי כל הרווחים, הפסדים והנחות מס. המועד להחלטה זו מתיישב עם הוראת העצמאים, שיגיע ליום 31.12.08.

    מה המטרות של התיקון מבחינת משרד האוצר?

    מבט מקרוב על תיקון 3 מגלה את כוונתו הכוללת להבטיח שכל אזרח יצבור פנסיה מינימלית וייצור תחרות מוגברת בין הקרנות. זה סימן את הפסקת החיסכון ההוני, תוך תיקון מספר תקנות וחוזרים קיימים. כמו כן, הוכנסה הרעיון של היוון קצבה וקצבה מינימלית, המבטיחה משיכה של לפחות 3,850 שקל, הצמודה למדד מינואר 2008.

    תיקון 3 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, ספציפית לגבי קופות גמל, בישראל יצא לדרך בשנת 2005. תיקון זה חולל תזוזות מרכזיות, והשפעותיו החלו מה-1 בינואר 2008. אפשר לתהות מה בדיוק התיקון הזה. כרוך וכיצד הוא מעצב מחדש את נוף החיסכון הפנסיוני בישראל. מאמר זה מבקש להתייחס לשאילתות אלו.

    איזה שינויים מרכזיים בוצעו בעקבות התיקון לחוק הפיקוח על השירותים הפיננסיים?

    מלכתחילה, מוצעים בתיקון ארבעה שינויים עיקריים: אפשרות העברת חיסכון פנסיוני, הפיכת ההפקדות לפנסיה חובה, ייעול הכללים הן לקצבה והן לחיסכון ההוני, ואפשרות לבנקים להציע ייעוץ פנסיוני. שינויים כאלה, צופים מומחים, עתידים לחולל מהפכה במבנה החיסכון הפנסיוני בישראל. יתרה מכך, הצפי הוא לטפח תחרות מוגברת בין קופות גמל, קרנות פנסיה וגופי ביטוח חיים.

    מתי מותר להוון את הקצבה של קרן החיסכון לפי התיקון השלישי?

    ניתן להוון חלק מהקצבה, אך רק אם יתרת הקצבה שברשות העמית לאחר ההיוון שווה או עולה על 3,850 ₪ לחודש. סכום זה ניתן להתאמה מדי שנה על בסיס המדד החל מה-1 במרץ. לפיכך, ההחלטה לגבי שיעור החיסכון הפנסיוני לקבל כקצבה חודשית, בתנאי שעולה על 3,850 ₪, או כתשלום חד פעמי, תיקבע בשלב הפרישה.

    איך מקבלים זיכוי מס בעקבות התיקון?

    לאחר 1/1/2008, כל ההפקדות מניבות זיכוי של 35% ממס, ללא קשר אם הן לקצבאות או לא. לפני התיקון, זיכוי המס היה 35% לפנסיה מקיפה, אך רק 25% לקופות גמל. כאשר בוחנים מס רווחי הון, הפקדות לקופת גמל אינן מחויבות במס באופן מיידי. הם הופכים לחלק מהקצבה לאחר ששולמה. אם הפנסיה מחויבת במס ישיר, אז גם התשואות מחויבות במס. אם הקצבה מתקבלת ללא חובות מס או אם נמשכה כסכום חד פעמי ללא כל הטלת מס, אזי ההחזרים נשארים ללא מס. ראוי לציין כי כספים שמקורם בהפקדות עד 31/12/2002 פטורים ממס רווחי הון.

    מה ההבדל בין התיקון השלישי לשכירים ועצמאים?

    לתיקון יש גם שיקולים ספציפיים המבוססים על סוג ההעסקה – שכיר או עצמאי. לעצמאים שחשו שהתנאים שלאחר התיקון אינם מתאימים, הייתה להם הבחירה למשוך את הפקדתם לאחר הפחתת רווחים או הפסדים שנצברו ומס רווחי הון. המועד האחרון להחלטה כאמור היה 31/12/2008. מנגד, שכירים שהפקידו בינואר 2008 נאלצו להמשיך ולהפריש לקופת הגמל, הניתנת לפדיון רק עם פרישה או קודם לכן.

    איזה הבהרות פורסמו בעקבות התיקון?

    יישום תיקון 3 לא היה חף מאתגרים. למרות שהוא פורסם רשמית ב-28 בינואר 2008, שאלות רבות נותרו ללא מענה. כתוצאה מכך, ניתנו הבהרות נוספות על ידי האוצר ביום 15 באפריל 2008. תיקון זה נתפס כצעד משמעותי בשורה של רפורמות שיוזמו מאז 1/2000. מטרתו העיקרית, מלבד להבטיח שכל אזרח יצבור פנסיה בסיסית, היא לעורר תחרות מוגברת בין קרנות שונות.

    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating

    מהי התקרה לפי תיקון 3 להיוון פטור של קצבאות מזכה?

    צפה בתשובה

    התקרה מבוססת על 35% מתקרת הקצבה המזכה, העומדת כיום על 7,200 ש"ח.

    כיצד מושפעים עצמאיים באופן שונה מהתיקון לעומת שכירים?

    צפה בתשובה

    לעצמאים הייתה אופציה לעניין השלכות המס על הפקדות שבוצעו בקרנות הון לפני התיקון, אופציה שאינה עומדת בפני שכירים.

    מהן ההשלכות של משיכת סכומים שאינם פטורים מקופת גמל המיועדת לקצבאות?

    צפה בתשובה

    על משיכות כאלה יחולו מס מינימלי של 35%, הנחשב למשיכת אי-חוק.

    האם כספים מרכזיים לפיצויים בוטלו לחלוטין לאחר התיקון?

    צפה בתשובה

    החל מיום 1/08 בוטלו כספים מרכזיים לפיצויים. עם זאת, עדיין הותרו הפקדות עד 2010 לעובדים שכבר היו רשומים.


    Share on whatsapp
    0 0 הַצבָּעָה
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest

    0 Comments
    משוב מוטבע
    ראה את כל התגובות