פריסת מס – פדיון ימי מחלה
הסכום הכספי שאותו מקבלים בעקבות פדיון של ימי מחלה עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים ולכן גם המס עליו הוא משמעותי. עם זאת, תקנות מעודכנות של מס הכנסה מאפשרות לפרוס כיום את המס על אותו סכום כסף וכך אולי גם לחסוך בהוצאות
גובה פדיון ימי מחלה
פדיון של ימי המחלה מתבצע כאשר העובד פורש לגמלאות או מסיים עבודה אצל מעסיק מסוים. אם העובד לא ניצל את כל ימי המחלה שלו, הוא יכול לקבל סכום כסף שמייצג אותם. אמנם קיימת תקרה מסוימת עבור פדיון ימי מחלה והסכום הוא לא בלתי מוגבל, אך עדיין הוא עשוי להגיע במקרים רבים לעשרות אלפי שקלים.
העניין הוא שפדיון ימי המחלה גם נחשב בנסיבות מסוימות להכנסה חייבת במס. את המס מחשבים לפי מדרגות המס של הנישום ולפי גובה הפדיון, ביחס לשאר ההכנסות החייבות שלו באותה שנת מס. במקרים כאלה, גובה המס עשוי להיות משמעותי. אז במקום לשלם אותו מיד כאשר פודים את ימי המחלה ומקבלים את הכסף, תקנות מס הכנסה מאפשרות לפרוס אותו לכמה שנים
תוכן עניינים
היתרונות של פריסת מס – פדיון ימי מחלה
יש כמה סיבות לבצע פריסת מס הפרשי שכר או הכנסות חייבות אחרות. הנה לדוגמא כמה יתרונות של פריסת מס – פדיון ימי מחלה:
א. צמצום חבות המס המיידית – את פדיון ימי המחלה מקבלים במועד הקבוע בחוק, אבל את המס משלמים רק אחר כך. זה אומר שכבר עכשיו ניתן לצמצם את חבות המס המיידית ולהגדיל את ההכנסה הפנויה עבור משק הבית, בלי לוותר על פדיון ימי המחלה.
ב. תכנון מס – ניתן לבצע פריסת מס כחלק מתכנון מס. אם למשל הצפי הוא לירידה בהכנסות בשנים הבאות, כמו במקרים שבהם פורשים לגמלאות, המשמעות תהיה חיסכון בהוצאות: בשנים שבהן מדרגות המס יהיו נמוכות יותר, נשלם פחות מיסים על ימי המחלה שפדינו.
ג. התאמת המס לאופן שבו צברנו את ההכנסה – מבחינת פקודת מס הכנסה, יש רציונל ברור מאחורי האפשרות של פריסת מס – הפרשי קצבה (פנסיה) וכמובן פיצויים או ימי מחלה: היות וצברנו את הכספים האלה על פני כמה שנים, יותר הגיוני שנוכל גם לפרוס את המס עליהם.
פריסת מס קדימה או אחורה
חלוקת הכנסה ליותר משנה אחת מתבצעת לפי בקשת הנישום או יורשיו. במקרים כאלה, ברשויות המס עדיין מסתכלים על ההכנסה הכללית וממסים אותה לפי מדרגות המס של הנישום – אבל מחלקים את המס על פני כמה שנים. בנוסף, יש אפשרות לבצע פריסת מס – פדיון ימי מחלה קדימה או אחורה.
גם פריסה קדימה וגם פריסה אחורה מוגבלים לתקופה של עד 6 שנים. מכל יתר הבחינות, יש הבדלים בין שיטות הפריסה. בפריסה קדימה, הצפי של הנישום הוא לירידת הכנסות או לשינוי במדרגות המס. בפריסה אחורה, הנישום מנצל שנים שבהם דמי המחלה שלו היו נמוכים יותר.
איך מחשבים כדאיות בפריסה?
מבצעים סימולציה לחישוב המס בכל אחת מהאפשרויות הקיימות בחוק.
ממה מושפעת הפריסה קדימה?
הפריסה קדימה מושפעת מכל הכנסה שחייבת במס שולי שיש לעובד החל מעזיבת מקום העבודה או הפרישה לפנסיה.
איך מגדירה רשות המיסים "הכנסה גבוהה"?
יחד שהכנסתו הכוללת החייבת במס עולה על 663,240 ש"ח נכון לשנת 2022 חייב במס נוסף על החלק שמעל התקרה בשיעור של 3%.
מהי שנת הפריסה הראשונה במידה ומבצעים פריסה קדימה?
אם נישום בוחר לפרוס את המס קדימה, שנת הפריסה הראשונה תהיה השנה שבה הוא עזב את מקום העבודה או פרש כל עוד זה לפני ה-30 בספטמבר.