רצף פיצויים
כל עובד שמגיעים לו כספי פיצויים יכול לבחור האם למשוך אותם, לייעד אותם לקצבה או להעביר אותם אל המעסיק הבא. לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות אחרים, לכן חשוב גם להתייעץ עם רואי חשבון או יועצי מס. אז איך עושים את זה והאם מותר להתחרט? הנה המדריך המלא
תוכן עניינים
היתרונות של יעוד כספי פיצויי הפיטורים לתשלום פיצויים בעתיד
כספי הפיצויים חשובים לכל עובד או עובדת. את כספי הפיצויים מקבלים העובדים מכוח החוק, הסכמי עבודה או הסכם של המעסיק עם ארגוני עובדים. מטרת כספי הפיצויים היא לאפשר לעובד להיערך לפתיחת דף חדש בחיים האישיים והכלכליים שלו, או לכל הפחות לסייע לו לעבור את התקופה שבין סיום העבודה אצל המעסיק הקודם ועד מציאת עבודה אצל מעסיק חדש.
עם זאת, לא תמיד העובדים מחליטים למשוך כספי פיצויים. קודם כל, זה מחייב אותם בתשלום מס. שנית, קיימת אפשרות של יעוד כספי פיצויי הפיטורים לתשלום פיצויים בעתיד. באופן הזה, העובדים למעשה מגדילים את הפיצויים שהם יקבלו או במועד הפרישה שלהם או כאשר יסיימו את העבודה אצל המעסיק החדש.
היתרונות של רצף פיצויים
הנושא של יעוד כספי פיצויי הפיטורים לתשלום פיצויים בעתיד חשוב כי הוא משפיע על העובדים מיד עם סיום מערכת היחסים המקצועית עם המעסיק הנוכחי. בשביל להחליט האם לבצע מהלך כזה, צריך להכיר היבטים שונים שלו. מעבר לכך, מדובר בעניין סובייקטיבי. בעוד חלק מהעובדים יחכו לכספי הפיצויים וירצו להשתמש בהם, אחרים יעדיפו לנצל את היתרונות של שמירה על רצף מעסיקים:
- העובד יכול להמשיך לעבוד כשכיר אצל מעסיק חדש ולמשוך את כספי הפיצויים שלו רק בעתיד
- העובד דוחה את תשלום המס על הפיצויים ממועד סיום העבודה אצל המעסיק הקודם ועד מועד הסיום אצל המעסיק החדש
- העובד מגדיל את ההפרשות שלו במעמד הפנסיה
בניגוד למה שנהוג לחשוב, קופת פיצויים שהעובד מייצר לעצמו רלוונטית לכל הגילאים ולא רק לעובדים צעירים. למרות שרוב העובדים צעירים לא ממש חושבים על השאלה איך מושכים פיצויים כי עוד יש לפניהם תקופה ארוכה לעבור לפני שהם מגיעים לשלב הזה, עדיין כדאי להם להכיר את המאפיינים השונים של טופס 161 ואת הגורמים שאליהם מגישים אותו.
תנאים לשמירה על רצף פיצויים
מילוי טופס 161 הוא התנאי הטכני הבסיסי והחשוב לשמירה על רצף מעסיקים עבור העובד. טופס 161 מאפשר לבצע יעוד כספי פיצויי הפיטורים לתשלום פיצויים בעתיד כחוק והוא מוגש למעסיק ביום ההעסקה.
כאן המקום לציין שמבחינת התנאים הבסיסיים, כל עובד יכול לבצע רצף פיצויים בין מספר בלתי מגבל של מעסיקים. תאורטית, עובד יכול להמשיך לשמור על רצף פיצויים או רצף קצבה מהיום הראשון שבו נפתחים עבורו קופות גמל וביטוח פנסיוני ועד גיל הפרישה מהעבודה.
מנגד, סכום כספי הפיצויים כן מוגבל עד תקרה מסוימת. נכון להיום, החוק קובע שהתקרה מחושבת לפי מספר שנות העבודה של העובד אצל אותו מעסיק כפול 4 פעמים השכר הממוצע במשק. בשנת 2022 לדוגמא, יש לבצע את החישוב לפי הנוסחה הבאה: מספר שנות העבודה כפול 42,204 ש"ח.
טיפים ועצות לשימוש נכון בכספי תגמולים ופיצויים
הדבר החשוב ביותר הוא לבחון היטב את ההחלטה האם לשמור על רצף פיצויים ולייעד אותם רק למועד הפרישה. זה פחות רלוונטי למשל עבור אנשים שרוצים להיערך לתקופה ארוכה יחסית בלי מקום עבודה קבוע, או למי שנמצאים במצב שבו הם זקוקים לכסף.
עוד טיפ הוא לזכור שניתן להתחרט על ההחלטה רק בתוך שנתיים מהיום שבו אושר הרצף. בשביל לעשות את זה ולהשלים את התהליך, ממלאים טופס שנקרא 161 ג' ומגישים אותו בצורה מסודרת.
רצף פיצויים למעסיק שלא מפריש פיצויים
במידה והעובד כן בוחר ברצף פיצויים אבל המעסיק החדש לא מפריש רכיב פיצויים לקרן הפנסיה שלו, מסתכלים על כל הכספים שהעובד צבר ברכיב הפיצויים מהמעסיקים הקודמים שלו כאילו הם התקבלו מהמעסיק האחרון וכך גם קובעים את תקרת המס.
עם סיום העבודה אצל המעסיק האחרון, מצרפים את הסכומים הללו לשאר הכספים שהעובד צפוי לקבל מהמעסיק האחרון ומחשבים את מס ההכנסה מתוך הסכום במצטבר. לאחר מכן, נקבע בחוק שהסכום שפטור ממס הכנסה יהיה אך ורק השכר האחרון אצל המעסיק האחרון – שאותו יש להכפיל במספר שנות העבודה הקודמות אצל כל המעסיקים ביחד.
האם אפשר למשוך את הפיצויים בפטור ממס?
לא. מנגד, כן ניתן למשוך רק חלק מהפיצויים ולשלם רק עליהם את המס, בעוד את היתרה מייעדים לרצף פיצויים.
מתי מותר לבצע רצף פיצויים?
רק אם העובד מצליח למצוא מעסיק חדש בתוך שנה.
מה עובדים יכולים לעשות עם כספי הפיצויים?
לבחור אם למשוך אותם, לייעד אותם לקצבה או לייעד אותם לרצף פיצויים אצל המעסיק הבא.
איך דוחים מס על כספי פיצויים?
מצרפים את כספי הפיצויים מהמעסיק הנוכחי לכספי הפיצויים שיתקבלו מהמעסיק הבא.