מהם רצף קצבה / ייעוד לקצבה?
החל מ 2008 נכנס לתוקף צו ההרחבה לביטוח הפנסיוני ומאז כל מעסיק חייב להפריש מדי חודש בין 6% ל 8% מגובה שכר העובד לטובת רכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני. בעת פרישת העובד ממקום העבודה יכול העובד לבחור האם למשוך את הפיצויים, לחבר את הסכום להפרשות לרכיב הפיצויים מהמעסיק הבא (רצף פיצויים) או שמירה על רצף קצבה (נקרא גם ייעוד לקצבה) משמע להשאיר את הפיצויים בחיסכון הפנסיוני לקצבת הפנסיה.
תוכן עניינים
איך בחירה ברצף קצבה מתבצעת בפועל?
לאחר הפרישה יכול הפורש להגיש טופס 161א "הודעת עובד עקב פרישה מעבודה" לפקיד השומה בעירו.
בטופס בוחר הפורש איך לנצל את הסכום הצבור ברכיב הפיצויים: למשוך, לקבל לפיצויים מהמעסיק הבא או ליעד לקצבת הפנסיה. ניתן למשוך רק חלק מהסכום ולהשאיר את היתרה לקצבה או לרצף פיצויים.
מהו רצף קצבה אוטומטי?
ברירת המחדל. אם הפורש לא הגיש לפקיד השומה את בחירתו בטופס 161א ייחשב הדבר כאילו בחר לשמור על רצף קצבה לכן יש למהר ולהגיש את הבחירה כמה שיותר בסמוך לפרישה מהעבודה.
למה כדאי לשמור על רצף קצבה?
סעיף 9א לפקודת מס הכנסה מאפשר פטור ממס הכנסה עבור 52% מהקצבה המזכה (חסכונות שלא שולם עבורם מס הכנסה במעמד ההפקדה ולכן חייבים במס במועד המשיכה) גובה הפטור עולה בהדרגה ויגיע בשנת 2025 לפטור עבור 67% מהקצבה. מאחר שרכיב הפיצויים מהווה שליש מהחיסכון הפנסיוני, משיכת פיצויים מקטינה את גובה הקצבה שנקבל ובנוסף מקטינה את אחוז הפטור שנקבל בגינה בגלל שאנו מנצלים את הפטור במשיכת פיצויים ללא תשלום מס.
באופן כללי החסכונות הפנסיונים שלנו מושקעים ע"י החברה המנהלת עבורנו את החיסכון וצוברים תשואה כך שעל כל שקל שנמשוך היום נפסיד 1.35 ש"ח ביציאה לגמלאות.
האם ניתן להתחרט על הבחירה?
כן. סעיף 9(7א)(ז) לפקודת מס הכנסה קובע שניתן לחזור מההחלטה לרצף קצבה ולמשוך פיצויים.
איך חזרה מרצף קצבה מתבצעת בפועל?
יש להגיש לפקיד השומה באזור מגוריכם טופס "הודעה על חזרה מרצף פיצויים/קצבה" או בשמו השני טופס "161 ג" בכתב קריא וברור יחד עם העתק אישור הבקשה לרצף קצבה ואישורי יתרות עדכניים מקופת גמל.
מתי דווקא נרצה למשוך פיצויים?
כל רואה חשבון, גם אם תעירו אותו באמצע הלילה, יגיד לכם שבטווח הארוך לא משתלם למשוך את פיצויי הפיטורים ועם זאת יש חוסר הוגנות מסוים בהכללת פיצויי הפיטורים בחיסכון הפנסיוני מאחר ותפקידם של הפיצויים היה להוות "רשת ביטחון" לאלו שאיבדו את פרנסתם עד שימצאו עבודה חדשה.
יש לזכור שיתרת הפטור ממס הכנסה תגדל עד 2025 ובאופן כללי משיכת פיצויים עד 32 שנה לפני היציאה לפנסיה לא נספרת לכן אם יש מספיק זמן עד ליציאה לגמלאות או שאתם יכולים להסתדר עם משיכה חלקית, הכל בסדר חיים רק פעם אחת.
מה ההבדל בין רצף קצבה לרצף פיצויים?
בחירה ברצף פיצויים משמע להשאיר את הפיצויים ברכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני כדי להמשיך את הצבירה באמצעות הפקדות מהמעסיק הבא. הבחירה ברצף פיצויים מחייבת את החוסך למצוא עבודה חדשה תוך שנה אחת ואת הגישה לפיצויים יקבל רק כאשר בסיום העבודה הבאה (לא כמו רצף קצבה ממנו ניתן לחזור).
למה שמישהו יבחר ברצף פיצויים בכלל?
תקרת השכר המאפשר משיכת פיצויים בפטור ממס הכנסה היא 12,640 ש"ח וחישוב הפטור נעשה בהכפלת התקרה במספר שנות העבודה כך שעל כל סכום שעובר את התקרה משלמים מס הכנסה. האפשרות לבחירת שילוב בין משיכת פיצויים ורצף פיצויים מאפשר למשוך רק את הסכום הפטור ממס ולהשאיר את היתרה למעסיק הבא.
שאלות ותשובות
מה המשמעות של בחירה ברצף קצבה?
פיצויי הפיטורים נשארים בחיסכון הפנסיוני ומגדילים את קצבת הפנסיה.
למה כדאי לבחור ברצף קצבה ולא פשוט למשוך את הפיצויים?
משיכת פיצויים מקטינה את גובה הקצבה שניתן לקבל ואת הפטור ממס הכנסה עבור קצבת הפנסיה.
אם בחרתי ברצף קצבה והתחרטתי, מה ניתן לעשות?
להגיש טופס "161 ג" לפקיד השומה בעירכם בצירוף העתק אישור בקשה לרצף קצבה ואישור יתרת חיסכון בקופת גמל.