תיקון 190 חסרונות
תיקון 190 רלוונטי רק למי שעומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי משרד האוצר. בנוסף, עלייה באינפלציה (שעומדת כיום בשנת 2023 4.2%) פוגעת באטרקטיביות של ההשקעה , קיימת מגבלת היוון קצבה, אין כיסוי להטבות פיננסיות שזמינות לבני 70 ומעלה במכשירי חיסכון אלטרנטיביים ומי שמפקידים לכמה קופות גמל בגופים שונים עלולים לגלות צמצום בסכום הכולל שיישאר למשיכה הונית חד פעמית.
תוכן עניינים
מהן החסרונות של תיקון 190?
- מבחינת נזילות – אם הפנסיה יורדת מתחת למינימום שנקבע, הדבר מונע את האפשרות למשוך הון כלשהו מהקרן. החלטת פרישה מאוחרת המובילה לאי קבלת קצבאות פנסיה חודשיות מביאה להגבלת מס של 35% על משיכת כספים מקופת הגמל.
- תלות בתנאי האינפלציה – לפי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, מוטל מס רווח הון בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי של קופת הגמל הכולל אינפלציה. עלייה באינפלציה בישראל עשויה להשפיע במיוחד על האטרקטיביות של הטבת המס.
- מגבלת משיכה במסגרת תיקון 190 – ככל שהחוסך רחוק יותר מהפנסיה, כך הסיכון שהוא נוטל על עצמו בהשקעות בקופות הגמל גבוה יותר, לאור האופי הבלתי צפוי של שינויים בנוף הריבית עד לפדיון הכספים. זאת בשל מגבלת המשיכה של קופות גמל לפי תיקון 190.
- מגבלות על היוון קצבה – תיקון 190 לפקודת מס הכנסה אוסר על חוסך למשוך את מלוא הסכום מקופת הגמל שלו ללא אישור רשות המסים. סכום אוטומטי מופרש על ידי בית ההשקעות או חברת הביטוח המנהלת את קופת הגמל. זה נחשב כהקצאה לקצבת פנסיה מזכה פטורה ממס.
- מורכבויות בעבודה מול מנהלי קופות גמל שונים – חוסך המפקיד כספים לקופות גמל המנוהלות על ידי מספר בתי השקעות או חברות ביטוח באותה שנת מס יגלה כי כל גורם מייעד חלק מסך ההפקדות השנתיות שלו, המוחזקות על ידי הקופה המתאימה. מכאן משתמע שפוחת הסכום שנותר למשיכת הון חד פעמית (בכפוף לעמידה בתנאים אחרים) ללא אישור רשויות המס. עם זאת, ניתן להתגבר על מכשול זה על ידי מינוי חברה אחת לשמור על סכום זה כתקן קצבה מזכה והעברת מידע זה לחברות האחרות. כתוצאה מכך, הסכומים הצבורים בקופת הגמל שהם מנהלים יעידו כקופות קצבה מוכרות. אבל, זה מצריך הליכים בירוקרטיים נוספים.
- אי הכללת הטבות כספיות לבני 70 ומעלה במכשירים חלופיים – מי שנולד לפני 1 בינואר 1948, שהגיע לגיל פרישה ומעוניין להשקיע כספים נזילים במכשיר חיסכון, ימצא כי הוא זכאי להטבת מס שנתית על רווחיו בשוק ההון, בהתאם לסעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה.הדבר מתורגם להפחתה ניכרת של מס רווחי הון על הכנסה מריבית או תכנית חיסכון בהיקף של אלפי ש"ח בשנה.
איך מתגברים על החסרונות?
למי שמתקרב או מעל גיל 60, אין ספק שמדובר באפיק השקעה שכדאי לבחון זאת בשל האפשרות למזער מסים עד כדי קבלת פטור מלא אם החוסך יבחר למשוך את חסכונותיו בקופת הגמל כקצבה לפי תיקון 190.
החסרונות לעומת היתרונות
הסיכוי לפרישה מביא איתו את הציפייה לקצור את הפירות של שנים של עבודה קשה, רגיעה וזמן איכות עם המשפחה והחברים. עם זאת, שמירה על אורח החיים שהורגל אליו במהלך שנות העבודה מחייבת דרך יעילה למיקסום החיסכון, למשל, חיסכון בקופת גמל לפי תיקון 190. פתרון מושך זה מאפשר הגדלת הפנסיה החודשית באמצעות הפקדת סכום חד פעמי לקופת הגמל.
הטבות מס בולטות
תיקון 190 מעניק לחוסכים בני 60 ומעלה שונים הקרן והריבית על ההלוואה ינוכו מהכספים הצבורים בקופת הגמל וכך ניתן להחזיר את ההלוואה בקלות. אבל למרות שתיקון 190 מציע הטבות אטרקטיביות רבות למי שמפקיד כספים בקופות גמל, אין להתעלם ממגבלותיו וחסרונותיו, הכוללים תלות בנזילות תלוית גיל, תנאי אינפלציה, המגבלה הבירוקרטית של ניהול מספר קופות גמל במוסדות שונים, והגבלה על היוון קצבה מוכרת. החסרונות הפוטנציאליים עשויים להפוך את התיקון לפחות מושך עבור קבוצות מסוימות או בנסיבות מסוימות.
שאלות ותשובות
מה עושים כדי לא לסבול מהחסרונות של תיקון 190 אם מפקידים בכמה קופות שונות?
ניתן לפתור בעיה זו על ידי בחירת מוסד אחד שבו הסכום יישאר כתקן קצבה מזכה, ואישור זה על ידי המוסדות האחרים.
מה ההבדל בין החסרונות של תיקון 190 עבור חוסכים שנולדו לפני ואחרי 1948?
חוסכים שנולדו לפני 1 בינואר 1948, שמלאו להם 60 שנים ומעוניינים להפקיד כספים נזילים למכשיר חיסכון, יגלו כי הם זכאים להטבת מס שנתית על רווחיהם בשוק ההון, לפי סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה.
איך מקבלים במשיכה אחת את הסכום שנחסך לפי תיקון 190 אחרי הפרישה?
סכום זה זמין למשיכת הון רק עם פרישה, לאחר שהחוסך הגיש טופס 161 ד', ומתקבל אישור פקיד שומה. יצוין כי על כל הפקדה המבוצעת לקופת הגמל לפי תיקון 190 בכל שנה, סכום הקצבה המזכה ייקבע כסכום שלא ניתן למשוך מהפקדות אותה שנה.
חסרון שעשוי להיות משמעותי ויש לתת את הדעת עליו. נוגע לקיזוז הפסדי ני"ע בתיק רגיל שלי מול רווחי ריבית מתיקון 190.
אני מושקע כבד בתיקון 190.
יש לי רווחים מצויינים שנובעים מפעילות טובה בבורסה האמריקאית בלבד כאשר אני גם נהנה מכך שקנייה מכירה אינם ארועי מס ובעצם אני מרוויח גם מההשקעה במיסים הנדחים. .
אבל, כל הרווחים האלו נחשבים לרווחים מריבית ואינם ברי קיזוז מול הפסדי ניירות ערך אחרים. ובמקרה שלי עקב הפסדים גדולים הצפויים בהשקעה בחברת הזנק, אינני יכול לקזז.
הפתרון שלי יהייה פשוט, אם אכן יהיו הפסדים בהשקעה, הרי זה מדווח למס הכנסה ואוכל לקזז מול רווחים בורסאיים עתידיים, לכן אפדה את ה 190 ואהפוך את הכספים לתיק השקעות רגיל אשר רווחיו יקוזזו מול ההפסד הנ"ל במשך שנים.
גם זה לא כ"כ פשוט כי בגילי יש סיכוי שאחזיר ציוד, ואז למיטב הבנתי יורשי ב190 פטורים מתתשלומי מס על הרווחים? אם זה נכון, אז אני צריך לחשב ייתרונות מול חסרונות.
אשמח לקבל הבהרות / תיקונים