מהו תכנון מס?
תכנון מס הוא הקטנת אחוז המס שיש לשלם ע"י שימוש בתקנות המס המקנות הקטנה עד פטור מתשלום מס הכנסה. עם השנים המושג קיבל קונוטציה שלילית בגלל חברות מסחריות שניצלו תחומים אפורים בתקנות מס הכנסה והגיעו לכותרות אך חשוב לומר שמדובר בתהליך חוקי, לגיטימי ואף נגדיל להגיד שמדובר בזכותו האישית של כל אדם לתכנן את צעדיו קדימה כדי לשלם את אחוז המס הנכון והנמוך ביותר עבורו עד לפטור מלא.
תוכן עניינים
מתי נרצה לעשות תכנון מס?
- פרישה מעבודה: משיכת פיצויים, שמירה על רצף קצבה או רצף פיצויים היא בחירה קשה עם השלכות לאחוז המס שנשלם או לא נשלם עבור החיסכון הפנסיוני שלנו לכן חשוב לתכנון מראש.
- רכישת/מכירת נכס: תשלום מס שבח יכול להגיע למאות אלפי שקלים. קיימות מספר דרכים לקבל פטור ממס שבח כחוק ואין שום סיבה לא להשתמש בהן.
- פטירה: אירוע טראגי לכל הדעות שעם תכנון מס נכון עם אדם שלא בהכרח שותף לכאב ניתן להעניק לשאיריו של הנפטר את העזבונות עם תשלום מס מופחת ואפילו פטור.
תכנון מס בפרישה
פקודת מס הכנסה מכילה מספר סעיפים המאפשרים קבלת הנחה עד פטור מתשלום מס הכנסה:
- סעיף 9א: מאפשר פטור ממס עבור אחוז מהקצבה שעולה בהדרגה ויגיע ב 2025 ל 67% מהקצבה.
- סעיף 125א: יכול לזכות גמלאים בהחזר מס עבור רווחים מפקדונות בנקאיים ופוליסות חיסכון.
- סעיפים 45א(ב) ו 47: מאפשרים לעצמאיים הטבות מס מסוג ניכוי על הפקדות באחוז גבוה יותר לחיסכון פנסיוני.
- סעיף 9(7א): פוטר גמלאים מתשלום מס הכנסה עבור מענקי הפרישה שלהם.
- סעיף 8(ג): מאפשר פיזור הכנסות עד 6 שנים אחורה למטרת הורדת גובה חיוב המס.
- סעיף 9(25): יכול לזכות גמלאים פטור ממס עבור חלק מהכנסותיהם משכירות.
- סעיף 9(ג): יכול לזכות גמלאים שמוכרים את דירתם ועוברים לדיור מוסדר בפטור ממס שבח.
כמעט לכל אחד מהסעיפים הנ"ל קיימים סייגים שיכולים לשלול את הזכאות או להפחית בהנחה לדוגמה:
משיכת פיצויי פיטורים יכולה להוריד את אחוז הקצבה שניתן לקבל בפטור ממס לפי סעיף 9א לפקודה.
וחלק מן הסעיפים סותרים קבלת הטבות מסעיפים אחרים לכן מומלץ בחום להסתייע ביועץ פיננסי מומחה כדי לתכנן את הפרישה כך שתנצלו כמה שיותר מהטבות המס לפנסיונרים שניתן ולתכנן את ההשקעות הפיננסיות כדי לשלם כמה שפחות.
מהו תכנון מס אגרסיבי?
תכנון מס מורכב שלא לצורך שנעשה לשם הערמת קשיים על פקיד השומה מעבר לגבולות תכנון המס הלגיטימי ייחשב כתכנון מס אגרסיבי אם פקיד השומה זיהה אותו ככזה.
אז מהו תכנון לגיטימי?
ההבדל בין תכנון אגרסיבי ללגיטימי הוא דק ויש צורך לאזן בין זכותו של אדם לבחור את צעדיו בצורה מושכלת לבין האינטרס של מדינת ישראל בתשלום מיסים ובכל אופן האחריות על ההחלטה מוטלת על רשות המיסים ובעת הצורך על בית המשפט שמחליט על כל מקרה לפי נסיבותיו.
איך מומחה תכנון מס יכול לתרום לשכירים?
שכירים יכולים לחסוך הון לא מבוטל בהחזרי מס אם יתכננו כראוי את הזיכויים והניכויים אליהם הם זכאים בעיתות החיים השונות כמו: לידות וחופשות לידה, החלפת עבודה, גירושים והסדרי מזונות וכו…
יועץ פיננסי מומחה יכול למצות את כל נקודות הפטור ממס הכנסה שתוכלו לקבל לאורך הדרך.
כמו כן קיימים מספר מצבים בחיים המזכים בפטור ממס וסביב הנושא של החיסכון הפנסיוני חשוב להתייעץ עם מומחה כדי למקסם את גובה הקצבה שתוכלו לקבל ולהוריד את גובה המס שתאלצו לשלם למינימום ההכרחי.
איך לתכנן את הפרישה מהעבודה מבחינת מס הכנסה?
רק להבהיר מדובר על יציאה לתקפות "בין עבודות" או מעבר לעבודה חדשה. (על פרישה לגמלאות נרחיב בפסקה הבאה בנפרד)
לאחר הפיטורים המעסיק שולח למס הכנסה טופס 161 כהצהרה על ניתוק יחסי עובד-מעביד והעברת הזכויות על רכיב הפיצויים לידי העובד ומאותו רגע עומדות בפני העובד שלוש אפשרויות לשימוש ברכיב הפיצויים (ביניהן ניתן גם לשלב):
משיכת פיצויים: משיכת חלק מהסכום שנצבר או את כולו ללא תשלום מס על חשבון הפטור ממס הכנסה שמקנה סעיף 9א לפקודת מס הכנסה. משיכת פיצויים פוגעת בפטור רק אם נמשכו במהלך 32 השני לפני היציאה לגמלאות והזכאות לפטור ממס במשיכה היא עד תקרת שכר קובע בגובה 12,640 ש"ח (כפול מספר שנות העבודה).
שמירה על רצף קצבה: שמירת הפיצויים לחיסכון הפנסיוני לקצבה.
שמירה על רצף פיצויים: חיבור הצבירה לפיצויים שיפריש המעסיק הבא. בחירה זו מחייבת את העובד למצוא מקום עבודה תוך שנה.
הבחירה הנכונה ברוב המקרים תהיה שמירה על רצף קצבה.
אם קיים צורך לעשות שימוש בפיצויי פיטורים (שנועדו לספק רשת ביטחון לעובדים בין עבודות) חשוב למשוך את הסכום הנדרש אם ניתן להימנע ממשיכת כל הסכום ובאופן כללי עד התקרה הפטורה ממס. בחירה ברצף פיצויים תהיה נכונה אם צפויה עליה בשכר בעבודה הבאה כך שסכום הפטור שמחושב ע"י הכפלת המשכורת הקובעת במספר שנות העבודה, יעלה כך שתוכלו לבצע משיכה יותר גבוהה. בחירה ברצף פיצויים הגיונית כאשר עובדים פורשים מעבודתם כדי להפוך לעצמאיים וצריכים מימון ללא ריבית.
תכנון מס בפרישה מהעבודה לגמלאות
במקרה של פרישה לגמלאות חשוב לנצל את כל הטבות המס מתקנות מס הכנסה כדי להימנע מתשלום מס על פיצויי הפיטורים, פיצול פיצויים שעוברים את התקרה לפטור כדי למקסם את אחוז הפטור מתשלומי המס
וחישוב סל הפטור הנותר ממס הכנסה כולל תחשיב כדאיות למשיכת סכומים בהיוון מהחיסכון הפנסיוני (לעיתים מדובר בהליך כדאי מאוד).
מתי חשוב לעשות תכנון מס?
קיימים מספר אירועים בחיים בהם תכנון מס יכול לחסוך הון בתשלומים למס הכנסה. העיקריים הם עזיבת מקומות עבודה, משיכת רווחים/קיזוז הפסדים, מכירת נכס, לידה, פציעות/ נכות ויציאה לגמלאות.
מה המשמעות של תכנון מס אגרסיבי?
תכנון מס שיש לפקיד השומה חשד שמא נעשה בצורה מסובכת ומסועפת בכוונת תחילה כדי להערים קשיים על תהליך הבדיקה.
מה הקשר בין תכנון מס למשיכת פיצויי פיטורים?
החל מ- 2008 נכנס לתוקפו צו ההרחבה לביטוח הפנסיוני ומאז פיצויי פיטורים נכללים בהפרשות המעסיק לרכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני של העובד. כחלק מהחיסכון הפנסיוני, משיכת הפיצויים פוגעת בסכום החיסכון עבורו ניתן לקבל פטור ממס הכנסה תודות לסעיף 9א לפקודת מס הכנסה אשר מקנה פטור ממס על עד 67% מקצבת הפנסיה החייבת.