סעיף 14 חוק פיצויי פיטורים
לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, ההפרשות החודשיות של המעסיק לקופת פיצויים או תגמולים הן במקום פיצויי פיטורים, ולכן המעסיק פטור מהשלמת פיצויים בגין תוספות שכר במהלך התקופה. אם עובד לא חתום עליו, הוא יהיה זכאי לפיצויים רק לפי הנוסחה הבאה: משכורת אחרונה כפול ותק.
תוכן עניינים
מה קורה אם אני לא חתום על סעיף 14?
על פי חוק חוק פיצויי פיטורין 2017 ולמעשה גם הרבה לפני כן, עובד זכאי לפיצויי פיטורים בתנאים מסוימים, כגון פיטורין או סיום יחסי עובד מעביד בנסיבות ספציפיות. סעיף 14 קובע כי הפרשות מעסיק לקרן פיצויים, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים יכולות להיחשב כפיצויי פיטורים.
המשמעות היא שהפרשות אלו משמשות תחליף לפיצויי הפיטורים שאם לא כן, מעסיק היה צריך לספק. הסדר זה תקף רק אם נקבע בהסכם קיבוצי או באישור שר העבודה. אבל אם מישהו לא חתום על סעיף 14, מחשבים את הפיצויים שלו אחרת – לפי נוסחה של משכורת אחרונה כפול ותק.
חשוב לציין שמשרד האוצר מייעץ שלא למשוך פיצויי פיטורים מהביטוח הפנסיוני, שכן הדבר עלול להפחית משמעותית את קצבת הפנסיה החודשית ולהשפיע על הטבות המס עם הפרישה. לכן, פנייה לייעוץ פרטני מאיש מקצוע, כמו רואה חשבון או יועץ מס/פנסיה, מומלץ מאוד הן לעובדים והן למעסיקים המנווטים בתחום מורכב זה של דיני העבודה בישראל.
איך אני יודע אם אני חתום על סעיף 14?
הדרך הכי פשוטה לדעת האם בוצעה חתימה על סעיף 14 לאחר מספר שנות עבודה או במעמד החתימה המקורי על החוזה היא לפנות למחלקת משאבי אנוש. באופן עקרוני, לפני שנת 2008, החלת הסדר סעיף 14 הצריכה הסכם קיבוצי או אישור שר העבודה.
אולם החל משנת 2008 חל אוטומטית סעיף 14 על ההפרשות שעל המעסיקים להפריש לפיצויי פיטורים בהתאם לצו ההרחבה לביטוח פנסיוני. המשמעות היא שכעת המעסיקים מחויבים לבטח את כל העובדים בביטוח פנסיוני מקיף ולהפריש חלק מפיצויי הפיטורים לביטוח זה. במילים אחרות – אם לא הודיעו לכם משהו שונה, כנראה שאתם חתומים על פיצויי פיטורין סעיף 14.
יתרונות
החלפתם המלאה של פיצויי הפיטורים בהוראות אלו מותנית בכך שהמעסיק יפריש את מלוא סכום פיצויי הפיטורים, שהם 8.33% מהשכר מדי חודש. במידה והמעסיק מפריש פחות מאחוז זה, הוא מחויב לשלם לעובד פיצויי פיטורים מלאים בתום ההעסקה, ובלבד שהעובד זכאי להם.
חסרונות
כמו כן, תחולת סעיף 14 מאפשרת לעובדים לגשת לכספי הפיצויים שנצברו בקופה גם אם יתפטרו, למעט מקרים של שלילת פיצויים עקב התנהגות בלתי הולמת חמורה. עם זאת, קיימות הגבלות לגבי העיתוי והתנאים של משיכת כספים אלו.
מה קובע חוק הפיצויים מאז שנת 2008?
משנת 2008 ואילך, כל מעסיק מחויב להעניק ביטוח פנסיוני מקיף לכלל העובדים, בהתאם לצו ההרחבה לביטוח פנסיוני. זה כולל הפרשה של 6% מהשכר למרכיב הפיצויים בגמל או בקרן הפנסיה, שעליו חל אוטומטית הסדר סעיף 14 שרבים קוראים לו בטעות "טופס 14". מעסיק שגם מפריש תוספת של 2.33% לצורך השלמת פיצויי הפיטורים, סכום כולל של 8.33%, יכול להודיע בכתב כי סעיף 14 חל על כל פיצויי הפיטורים.
מצד שני, אנשים ששואלים אם אני מתפטר מגיע לי פיצויים 2016 או מאז כל שנת העסקה אחרת, צריכים לבדוק בכל זאת על מה בדיוק הם חתומים. השלמת פיצויים לעובד שפוטר לדוגמא מבוצעת יחסית מהר, בעוד חישוב פיצויים לפי סעיף 14 דורש את מעורבות המעסיק.
נספח סעיף 14 והעקרונות המרכזיים
ההסדר הפנסיוני שנקבע בשנת 2008 מאמץ את עקרונות סעיף 14 לכספים שמעסיקים מחויבים להפריש לקרן הפיצויים לפי צו ההרחבה של הביטוח הפנסיוני. מעסיקים יכולים להעביר את מלוא פיצויי הפיטורים (8.33% מהשכר) לביטוח הפנסיוני מדי חודש. אם יבחרו להחיל את סעיף 14 על מכלול פיצויי הפיטורים, עליהם להודיע על כך בכתב.
לא חתום על סעיף 14 – חוק פיצויי פיטורים – מקרים מיוחדים
ככלל, כספי פיצויים שהופקדו בביטוח פנסיוני אינם ניתנים להחזרה למעסיק, במיוחד במקרים בהם העובד מתפטר. עם זאת, ישנם יוצאי דופן. לדוגמה, אם העובד בחר למשוך את הכספים לפני פרישה או לפני שמלאו לו 60, או אם העובד פוטר או התפטר בנסיבות מזכות, המעסיק רשאי לדרוש בחזרה את הכספים.
בנוסף, אם בית המשפט שולל את זכותו של העובד לכספים עקב התנהגות בלתי הולמת חמורה, המעסיק יכול גם לקבל את הכספים בחזרה. לעומת זאת, בהסכמים שנעשו לפני שנת 2008 או בהסדרים מיטיבים, לא ניתן להחזיר את כספי הפיצויים למעסיק, אלא אם מתקיימים תנאים מסוימים, כמו שלילת פיצויים עקב פעולות חמורות של העובד.
האם סעיף 14 חל אוטומטית?
כן. סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי הפרשות מעסיק לקרן פיצויים או פנסיה נחשבות כפיצויי פיטורים, הפוטרים את המעסיק מתשלום פיצויי פיטורים נוספים בגין תוספות שכר במהלך העבודה.
האם ניתן לבצע החלת סעיף 14 רטרואקטיבית?
לא, אלא רק מרגע אימוץ ההסדר. בנוסף, מי ששואלים מה זה סעיף 14 צריכים לדעת שבמקרים שבהם ההסדר מאומץ במהלך יחסי עבודה, מחלקים את פיצויי הפיטורים לשתי תקופות שונות: התקופה שעד למועד אימוץ סעיף 14 והתקופה שאחרי אימוץ סעיף 14.
אין לי סעיף 14. מה ההבדל בין התקופות?
התקופה שעד אימוץ סעיף 14 היא זו שתחושב לפי דין, כלומר שנות עבודה במכפלת המשכורת האחרונה. לעומת זאת, התקופה שאחרי אימוץ סעיף 14 תחושב לפי הכספים שנצברו בקופה.